PANELDEBATT: Er idéen god? Har Oslo behov for et slikt bygg?

Gjennom debatt og presentasjon av prosjektet ble idéen om et livssynsåpent hus drøftet på seminar 23. mars 2022. Tanken vekker begeistring, men hvordan blir veien videre?

Paadriv-seminaret om «livssynsåpent hus i Hovinbyen» ble arrangert i samarbeid med Oslo bispedømme og prosjektet «Kirken i Hovinbyen». Medvirkende var også Muslimsk dialognettverk og Humanetisk forbund. Tro det eller ei (paadriv.no)
Seminaret samlet ca. 60 deltakere og mange uttrykte begeistring for ideen om å bygge et livsynsåpent hus. 

Studentarbeidene
Innledningsvis fikk vi presentert fem studentarbeider fra Arkitekthøyskolen i Oslo (AHO). Presentasjonen skjedde både digitalt og gjennom modeller som var stilt ut. Dette var en oppfølging fra et samarbeid som ble startet høsten 2021 mellom AHO og kirken i Hovinbyen. Elevoppgaven denne høsten for en gruppe av studentene var å designe og lage modeller av et «House of divine», og som en del av denne oppgaven ble forskjellige livssynsaktører koblet på gjennom to seminardager, initiert av samarbeidet mellom AHO og kirken i Hovinbyen.

Er idéen god? – Presentasjon og panelsamtale
Etter presentasjonen fulgte en panelsamtale og et gruppearbeid der vi samlet opp både inntrykk, ideer og innspill til ideen om å bygge et livssynsåpent hus. 

Vi drøftet: Er ideen god? Har Oslo behov for et slikt bygg? Hvor stort skal et slikt bygg være? Hvor mange seremonirom og andre bruksrom trengs i et bygg som dette? Hva er ønskelig? Hva er mulig å få til? Hva skal det tjene til? Hvordan skal det utformes? Hvem skal det være til for? Hvordan skal det brukes? Hvem skal drifte og forvalte bygget? Hvordan skal det finansieres? Skal det være stort og kunne romme mange på en gang? Eller skal man heller satse på mindre og rene seremonirom? Og hvem skal eventuelt lede et slikt prosjekt? Hvordan kan rapporten «Tro det eller ei» få betydning for prosjektet «Livssynsåpent hus»? 

I seminaret ble det pekt på Samarbeidsrådet for tros- og livssyn, Oslo (STL). Kan denne nystartede avdeling av STL Norge ha dette som sin første store satsning? I hvert fall som en slags spydspiss og en samlende kraft for de forskjellige livssynsaktører?

Veien videre
Kan Pådriv være den som holder i prosjektet og fasiliterer det som må til for at dette arbeidet kan komme i gang? 

Vi fant ut, at skal denne prosessen løftes videre fra dette seminaret, er det av vesentlig betydning at det etableres en arbeidsgruppe som kan være balansert og ivareta den nødvendige bredde når gjelder hvem som er representert. 

Pådriv har ballen, og vil forsøke å ta dette videre gjennom å etablere en arbeidsgruppe med sikte på å starte denne prosessen. Dette er en viktig anledning til å utfordre Oslo kommune på medvirkning, og få gehør og aksept for at det livssynsåpne feltet er både viktig og kraftfullt – og klokt å legge til rette for, og investere i. 


BAKGRUNN FOR SEMINARET

Rom for mangfold av tro og tanke?
Er det mulig å samle ulike tros og livssynsaktører under ett tak i Hovinbyen?

Problemstilling
Er det mulig å tenke et felles hus for ulike tros- og livssynsretninger? Kan et slikt hus være med å skape fred, forståelse og toleranse? Dette var temaer som ble løftet fram på seminaret den 23.mars i Østre Aker kirke. Arrangementet var i regi av Paadriv, i samarbeid med Oslo bispedømme og hadde bidrag fra både Humanetisk forbund og Muslimsk dialognettverk.

Det store spørsmålet er om det vil det være mulig å realisere et prosjekt som løfter og anerkjenner tros og livssynsfeltet, og den kraft og status som dette feltet representerer for mange av byens borgere.

Bakgrunn
Oslo bystyre har vedtatt at Oslo by skal være en livssynsåpen by. De har også bestilt rapporten «tro det eller ei». Her utdyper de hva en livssynsåpen by betyr og hvordan dette skal forstås. Dette ligger også til grunn for arbeidet i Hovinbyen.

Rapporten beskriver at en livssynsåpen by skal ha rom for alle former for livssyn, og at dette gjelder om individene definerer seg som troende eller ikke, og om man bruker ord om seg selv som religiøs eller ikke-religiøs. 

Et felles eksistensielt utgangspunkt
De alle fleste har noen grunnleggende tanker om livet, hvordan det henger sammen og helst skal leves. Man har drømmer om det gode – og man vet mye om det som også truer og ødelegger livet til folk - og mellom folk. 

Uansett hva man tror og ikke tror, så ER livet her og nå. Det er nå det leves og skjer. Livet er ikke designet for å settes på vent. Det skal helst være i bevegelse, i samspill med liv og eksistens som skjer rundt ens eget.

Religionenes plass
Det sosiale samspillet i storbyen, er også stedet der mangfoldet av tro og livssyn utfolder seg og finner sin plass. Dette gir farge, mening, spenninger og dybde til livet i byen. Det gir også retning for fellesskapet og den enkelte. Retning som også handler om hvordan man skal samles og eventuelt praktisere sine forskjellige riter og markeringer.

Det er mange typer forsamlingslokaler i vår by. Kirker, moskeer, synagoger, templer, forsamlingshus av forskjellig art og som kan være fleksible i bruk. 

Religionenes hus
Det Oslo ikke har, er et felles hus for tro og livssyn. Det finnes eksempler ute i verden på slike hus. «House of one» i Berlin er et eksempel.

Kunne Oslo by gå i bresjen for å realisere et slikt bygg?  

Les artikkel om forslagene på NRK

Et livssynsåpent hus
Et livssynsåpent hus setter ikke grenser for hva slags livssyn det skal romme. Det kan også være et sted der livssyn defineres på nytt. Hovedsaken er at det skal ha plass for alle, og at det her kan holdes helt ulike arrangementer – under samme tak samtidig.
Vi tenker oss også at huset bør kunne romme og fasilitere fellesarrangementer når det måtte være behov for dette. 

Øvelse i samhandling
Prosjekt vil i seg selv være en øvelse i evne til samarbeid, smidighet og samhandling. Man møtes og må ta hensyn til hverandre. Man må jobbe sammen på forskjellig vis. Gjennom dette kan man risikere å bli kjent med hverandre. Man kan til og med oppleve at man rett og slett bygger nettverk som utvider horisonter og beriker fellesskap. Man kan skape fred.

Berikende mangfold
En effekt av dette kan være at en kan bli introdusert for spennende tradisjoner, dans og musikk, matretter og kunnskaper – samtidig som en også kan få dele av sitt. 

Dette kan bli nettverk og vennskap som også kan være viktige den dagen det oppstår strid og uenighet.     

Oppsummerende
Tro og livssyn handler også om livskvalitet. Det handler om pust, å kunne puste fritt. Det handler om å få rom for være seg selv helt og fullt – og å bli akseptert og respektert for det man er en del av  – og ER.

I stort og smått tror vi et livssynsåpent hus vil være med til å fremme livskvalitet, integrering og mer robuste fellesskap og motvirke fremmedgjøring og utenforskap. 

I det store bildet vil det være med på å fremme fred – og forebygge konflikt og krig!


Previous
Previous

OMTALE: Les NRK-artikkelen «Vil samle muslimer, kristne og ikke-troende under samme tak»

Next
Next

03.02.2022 BEHOVSKONFERANSEN: Ung i Hovinbyen